Science fiction, der beskrev teknologien, før den fandtes
Alle blogindlæg

Science fiction, der beskrev teknologien, før den fandtes

Mangler du ideer? Hvad med at læse science fiction og lære om fremtidens samfund, teknologier og teknologier?

8.2.2021

Dagen i morgen

Vi vil alle gerne vide, hvad fremtiden bringer, og selvom både futurister og videnskabsfolk forsøger at forudse, hvilke tendenser der kommer til at have størst indflydelse på fremtiden, er der for mange ukendte faktorer til, at vi præcis ved, hvordan den bliver.

En måde, hvor vi har fremtænkt mulige scenarioer for fremtiden på, er dog gennem genren science fiction. Siden teknologiens første spadestik har forfattere ikke bare sat spørgsmål ved ny videnskab og teknologi i samfundet, men også opfundet deres egne både fantastiske og skræmmende fiktive opfindelser. Disse er dog ikke altid forblevet fiktion, da de til tider har beskrevet teknologi, som faktisk blev til virkelighed.

Kort sagt: Vi kan aldrig være helt sikre på fremtiden, men science fiction-forfattere har altid forsøgt. 

Teknologien i bøgerne

Der findes mange eksempler på teknologi og videnskab, som blev beskrevet i bøger, før de rent faktisk blev opfundet eller opdaget, og i nogle tilfælde, før de var mulige at lave.

Jules Verne

I 1870 udgav Jules Verne sit værk ”En verdensomsejling under havet”, hvor han beskrev den elektriske undervandsbåd Nautilus. Mange moderne undervandsbåde er ikke langt fra Vernes fiktive.

I 1726 beskrev Jonathan Swift i ”Gullivers rejser”, hvordan videnskabsfolk fra det fiktive kongerige Laputa fandt to mindre måner omkring Mars, en opdagelse, der viste sig at være sand, men som først blev observeret i 1877 af astronomen Asaph Hall.

Ray Bradburys klassiker fra 1953

I fremtidsdystopien ”Fahrenheit 451” beskrev Ray Bradbury i 1953 små simple radioer, der som øresnegle sad inde i ørene.

Det var dog ikke før, Apple i 2001 lancerede deres EarPods sammen med MP3-afspillere, at de høretelefoner, vi kender i dag, som sidder inde i øret i stedet for oven på det, blev alment udbredte.

Apples EarPods

I den klassiske ”Fagre nye verden” fra 1932 beskrev Aldous Huxley både brugen af humørforbedrende medicin, lang tid før man begyndte at bruge antidepressiv medicin, og genetisk manipulation, som først blev muligt i 1970’erne.

Kort sagt: Science fiction har flere gange ramt rigtigt i forhold til teknologi og videnskab.

At forudse eller have indflydelse på fremtiden?

Der er ingen tvivl om, at science fiction har beskrevet teknologi og videnskab, før den fandtes, men det store spørgsmål er dog, om det er litteraturen, der har forudset tendenser i fremtiden, eller om det er fremtidens samfund, som er blevet inspireret af bøgerne. Højst sandsynlig en god blanding. Forfattere bliver ofte inspireret af tendenser, teorier og ny viden i deres egne samfund.

Dermed kan de tage en endnu ubekræftet idé eller hypotese og gennem fiktionen videreudvikle på den og som i et eksperiment se, hvad der kan ske, når man flytter grænserne for, hvad vi tror, er muligt. Omvendt så kan forfatternes kreativitet og idéunivers være drivstof for forskere og opfindere i deres videreudvikling af ny teknologi.

Kort sagt: Forfattere og opfindere har inspireret hinanden til at muliggøre, hvad vi engang troede, var umuligt.

Hvad kan bøgerne fortælle os?

Ved at tage aktuelle dilemmaer om ny teknologi og eksperimentere med dem gennem litteraturen, kan vi få fremstillet forskellige mulige scenarier for fremtiden. Det er langtfra dem alle, som vil blive til virkelighed, eller overhovedet nogensinde vil være mulige, men vi kan blive bevidste om de udfordringer og muligheder, som teknologien og opfindelserne bringer med sig, samt hvilket ansvar vi har som samfund.

Hvor galt eller hvor godt kan det gå? Hvad skal vi passe på med, og hvad kan fremtidens konsekvenser være? Ved at være bevidste om mulighederne kan vi vælge, hvilken retning vi ønsker at gå for fremtidens teknologi.

Kort sagt: Bøgerne lader os opstille og afprøve nye scenarier for fremtidens teknologi.

Læs også